ОК

ОК Отказ

Благодарим

Затворете

Интервю: Люба Пашова „Депресия няма, има усещане за слънце, за свобода и за една вътрешна красота, която те изпълва със смисъл.“

Luba DSC_0035.jpg

1. Кое е нещото, което научихте за себе си по време на менопаузата?

Че имам повече енергия, откогато и да било.

2. Промени ли се по някакъв начин мисленето ви в сравнение с периода преди навлизането в менопаузата?

Не, по никакъв начин. За мен, това не е порок, недостатък или болест. Живея по нормален начин.

3. Кое е нещото, което ви изненада най-много по време на менопаузата?

Всички негативни влияния и последствия се оказаха слух. Изненадах се от това, че все чаках да ми се случват неприятно неща като липса на енергия, депресия, сърцебиене, а те не се случиха.

4. Страхувахте ли се да навлезете в менопаузата? Защо?

Не съм се страхувала, защото това е период в живота на всяка жена. Не можеш да го избегнеш и прескочиш. Просто живееш като всички твои връстници. В повечето случаи проблемите са в мисленето. Когато то е позитивно, няма страх.

5. Какво бихте казали на другите жени, които навлизат в този период от живота си?

Да гледат смело напред, да мислят позитивно и да не се страхуват.

6. Променихте ли начина, по който се грижите за себе си, за кожата си или за здравето на тялото си?

Започнах да се движа повече. Разходката в парка и чистият въздух станаха задължителни. Промених начина си на хранене като започнах да наблягам на нискокалоричните храни и съответно намалих размера на дрехите с един надолу. Започнах и да използвам козметика предназначена за жени в този период. Тук Vichy се оказаха моята подкрепа.

7. Разглеждаме менопаузата в положителна светлина, размишляваме върху това, че тя не представлява пауза, а всъщност е ново начало. Имайки предвид това, бихте ли ни разказали на какво поставихте начало с вашето преживяване по време на менопаузата или през 50-те години (напр. започнах да се чувствам по-уверена, започнах нова работа)?

Да, сложих един край и смело се впуснах в нещо, което не е ново за мен, а просто го бях загърбила. Имах вече името си и самочувствието, че мога да казвам “не”. Бях загърбила актьорската професия, за която всъщност съм учила и мечтала за сметка на журналистиката. Сега съм повече актриса и се чувствам човек, изпълнил мечтата си.

8. Можете ли да ни посочите 3 причини, поради които може да се чувствате по-добре през 50-те си години, отколкото през 20-те?

На 50 ценя всяка минута с близките си. Знам какъв е смисълът на живота ми и кое е най- важното. На 50 знам коя съм. Не се търся и не спирам да се усмихвам. На 50 намирам смисъл и вдъхновение и в най- дребните на пръв поглед неща и жестове.

9. Ако можехте да нарушите едно табу, свързано с менопаузата, кое би било то?

Много често бях срещала тезата, че този период от живота на една жена е свързан с депресия и затваряне в себе си. Смело мога да кажа, че никога в живота си, не съм се чувствала толкова енергична, толкова, изпълнена с желание за живот, толкова летяща. Депресия няма, има усещане за слънце, за свобода и за една вътрешна красота, която те изпълва със смисъл.

10. Доколко бяхте подготвени за менопаузата? Изненада ли ви нещо и какво ви се искаше да знаете, преди да навлезете в този период?

При мен стана принудително, по медицински причини. Искаше ми се да знам, че всъщност това е прекрасна част от живота и да изчистя и малкото притеснения, които имах.

11. Имаше ли някакви въпроси, свързани с менопаузата, които тогава не знаехте как да зададете или може би се срамувахте да зададете?

Не смятам, че е имало такива. Имам подкрепата на близките си и не съм имала притеснения.

12. Или имате някакви въпроси, свързани с менопаузата, които ви интересуват сега?

Не бих казала. Намерила съм вътрешния си баланс и се чувствам добре в кожата си.

13. Можете ли да се сетите за един въпрос, свързан с менопаузата, който смятате, че трябва да се задава по-често?

Да. Могат ли душата и тялото да си подадат ръка и да вървят заедно в едно по- добро състояние в този период?

14. Отрази ли се менопаузата на професионалния ви живот?

Да, осмелих се да се върна към актьорската си професия, за която съм мечтала.

15. Отговорете на 5 бързи въпроса, като изберете само една дума/отговор: Книга или телевизионно предаване? Кино или театър? Кафе или чай? Диета или тренировка? Пауза или не в периода на менопауза?

Книга. Театър. Кафе.Тренировка. Без пауза - даже с по- висока скорост.

Публикувано

go to top